door | mrt 5, 2018

Meet the mentor

Bij onze CoderDojo zijn behoorlijk wat mentoren actief. Wie zijn zij nou eigenlijk? We stellen er een aantal aan je voor!

Jikke helpt ninja’s die voor het eerst kennis maken met programmeren. Haar specialiteiten zijn Scratch, HTML, MakeyMakey en Ozobot. “Ik vind het leuk om te zien hoe snel kinderen het programmeren oppakken en daar vaak heel snel veel slimmer en handiger in worden dan volwassenen”.
Jikke is zelf begonnen met de programmeertaal Basic, HTML 4 en R en dit jaar gaat ze met Python aan de gang.

Zij werkt bij een bedrijf dat andere bedrijven advies geeft voer het bekend maken van hun producten. Programmeerwerk wordt daarin met hele grote stappen steeds belangrijker: HTML5 voor websites en internetreclame, Python voor algoritmes om te berekenen welke reclames beter werken dan andere.


Daniel is programmeur bij Betty Blocks. Daar worden webapps gebouwd waarmee je (zonder te programmeren) zelf websites en andere systemen kunt bouwen. Hij werkt onder andere met Ruby, Elixir, HTML/CSS en JavaScript.

Wist je dat Daniel de Sushi Kaart Ruby voor beginners heeft geschreven? Die Sushi kaart wordt nu wereldwijd gedeeld door CoderDojos! Daarnaast helpt hij ninja’s bij Scratch, Lego Mindstorms, Python, Ruby, HTML en Javascript. “Ik vind het leuk om dingen uit te leggen en anderen te helpen met programmeren en gamen. En de dojo is dé plek waar ik dit allemaal tegelijkertijd kan doen!”

Bor is leerkracht op basisschool Het Kleurenorkest in Limmen: welbekend dus van onze woensdagmiddag-dojos! Daarnaast organiseert hij de CoderDojo Breezand en helpt hij bij de CoderDojo Den Helder.” Het leukste van de CoderDojo vind ik altijd het moment waarbij ik zie dat de kinderen ineens het ‘trucje’ doorhebben en met een grote glimlach zeggen: “Ooo zit dat zo!”

Sanneke is de Champion van deze CoderDojo, met andere woorden: zij organiseert alle dojos in Alkmaar, Heerhugowaard, Limmen, Bergen en Castricum. Zij is in dienst van Bibliotheek Kennemerwaard als Consulent Digitale Geletterdheid en organiseert van alles voor jeugd en volwassenen op dit gebied. Als de dojo nieuwe robots aanschaft, mag zij ze als eerste uitproberen!

Ze vertaalt veel Sushi kaarten vanuit het Engels naar het Nederlands zodat we nog meer materiaal aan de ninja’s kunnen bieden. Als ze de computers en robots moe is leest ze het liefst science fiction en geschiedenis boeken.

Sinds kort maakt ze deel uit van het bestuur van CoderDojo Nederland.

Ik ben Marian en ik werk bij Bibliotheek Kennemerwaard.
Vanaf het moment dat wij eind jaren tachtig een computer in huis kregen was ik daardoor gefascineerd en ik ben blij dat ik nu bij de bibliotheek steeds de kans krijg om met de nieuwste ontwikkelingen bezig te zijn.
HTML heb ik mezelf ooit eens aangeleerd en nu word ik vooral blij van Scratch en robots.
Bij CoderDojo Kennemerwaard vind ik het enorm leuk om te zien hoe de ninja’s binnen de kortste tijd met elkaar gaan samenwerken en elkaar helpen als ze er even niet uitkomen. Vaak hoef je als mentor dan al niet zoveel meer te doen, de ninja’s lossen het samen wel op! Je ziet mij vooral bij de dojos in Bergen.

Yordi is ontwikkelaar bij OBI4wan, waar hij bouwt aan een programma
waarmee bedrijven via social media-platformen als Twitter en Facebook in contact kunnen komen met hun klanten. Hij werkt daarbij aan de
“achterkant van het web”: het deel dat je normaal gesproken niet ziet
maar wel belangrijk is om programma’s goed te laten draaien. Daar komen onder andere programmeertalen als C#, Java en HTML/CSS bij langs.

“Via de CoderDojo kan ik nieuwe talenten helpen met de belangrijkste
skill van de 21ste eeuw: programmeren! Het leren denken in oplossingen is daarbij het allerbelangrijkst en ook buiten programmeren een belangrijke vaardigheid”, aldus Yordi. Naast het werken en hobbyen aan software is Yordi ook jeugdtrainer en atleet bij atletiekvereniging
Hylas in Alkmaar.